Friday, 9 October 2015

KELOPAK MATA BERDENYUT...APA TANDANYA???

Hi all...salam Jumaat semua. Ermmm...xde mood lak nk tulis2 arini. Mata ni panas semacam jek nk ajak tido hehe...

Sebenarnye da masuk hari ke-3 kelopak mata atas belah kanan ni berdenyut2. Kekadang tu stress gak rase tergedik2 time nk membaca ke apa kn. Pastu ni try la surfing2 tgk apa masalah dgn mata aku ni. Mana tau ada masalah mata ke. Da la power spec aku ni bole tahan. Dari rabun jauh da jadi rabun dekat haha...

Surfing punya surfing jumpe gak la beberapa points dari segi mitos sampai la ke saintifik. Tapi bab mitos ni best sikit sebab bole berangan haha...

Ni dari segi mitos orang tua2 Melayu ada cakap kalo kelopak mata atas belah kanan berdenyut tandanye;

i. Dapat keuntungan & beroleh keamanan
- Xpaham aku dari mana dtgnye keuntungan tu tapi kalo dapat betol2 apa salahnye kn hehe..

ii. Nak tengok / akan jumpe orang jauh
- Hurmmm...mmg kompom la nk tengok / jumpe orang jauh da wife & anak aku semua jauh kat Penang nun. Jumpe lg 2 minggu T.T...

iii. Dapat berita baik
- Ni no komen. Ada berita baik aku terima. Berita xbaik pn aku redha je la. Nak buat camne kn beyond my control.

But besides that ada fakta saintifik kenapa mende alah ni berlaku. Nama saintifik dier ni "Eyelid Myokymia". Seram lak kn dengar nama dier. Myokymia ni berlaku akibat pergerakan satu atau dua otot sekeliling mata. Ini disebabkan rangsangan berlebihan oleh saraf pada otot tersebut terutamanya otot yang bertanggungjawab untuk menutup mata (orbicularis muscle & superior oblique). Macam tu la lebeh kurang. Nak tau detail lg pegi tanya doctor mata yang cantik hehe...


Bukan doctor tp cantik...saya suka saya suka
Myokymia ni terjadi disebabkn beberapa faktor antaranya ialah seperti di bawah ni;

i.      Pengambilan kafein yang berlebihan - ada kemungkinan. So aku da bertukar kpd hot choc..ngee
ii.     Berdebar-debar atau risau - berdebar2 gak bile terjumpe mcm gmbar doc kat atas tu
iii.    Stress atau tekanan - mmg SOP seorang Engineer
iv.    Keletihan - keje 8 days a week - mmg letih physical mental
v.     Kerja berlebihan - xdela keje lebeh sgt...8 hari seminggu je T.T
vi.    Tidak cukup tidur - tiap2 hari tulis blog selepas jam 2300 Hrs...so mmg tido lambat la
vii.   Penggunaan ubat - xde lak amik ubat selain da parah sgt
viii.  Pemabuk - uhukk! jauh sama sekali
ix.    Mata yang terlalu gatal akibat terdapat bendasing - possibility ada tp bkn sbb ni la

So camne nk atasi masalah ni? Mula2 terbaikkan je la apa yg ada dlm faktor2 penyebab tu kn. Contoh kurangkn or stop amik kafien sementara waktu - aku da buat. Lain2 cukupkan rehat badan - aku buat gak lepas balek keje esok hehe...Selain tu ada gak petua tuamkn ais or kain sejuk kat area mata tu kasi rileks sikit mata. Susah2 sgt g peti ais bukak freezer letak kepala dlm tu utk 5 minit kikiki - JGN buat tau haha...

Okayla guys, sampai sini je la aku tulis dlu...panas sgt da mata aku ni. Sama tahap henpon panas main COC da ni. Hehe...

Ni mata TERBAIK bagi aku utk mlm ni...aku sure wife aku menangis tgk mata ni...hehe


Bye all...see ya!


1 comments:

  1. rupanya kebanyakan minum kopi juga merusak mata..

    ReplyDelete

 

LurveNerd Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template