Saturday, 31 October 2015

DIY : ESKREM 100+ OREN

2 comments
Hi all...assalam. Harap sihat sejahtera semua. Emiryu demam sikit smlm & arini. Tp sbb da lama sgt xtulis entry rindu lak rasenye kikiki...Tiap2 ari bukak laptop bukak blogger pastu tutup semula haha...

Sori yer kawan2...modal byk mood xde pn susah gak nk menulis. Baru aku paham.

Okay! Ni 2 ari lepas nyer keje ni. Bukak peti tgk ada 100+ oren da lama xminum ni mcm best ni. Teguk2 siket hehe...Pastu bukak lak freezer tgk ais kiub kosong. Tengteteng..!!! Buat eskrem kiub sedap ni!

Bahan2 diperlukan:

1. 1 botol 100+ oren
2. Ice cube mold
3. Peti sejuk (freezer) yg boleh beku

Aku pon semangat la tuang 100+ tu dalam ice cube mold tu (xtau nama apa hehe...). Tp sekejap je xlama pon nk keras dalam 2-3 jam je. Maybe sebab peti aku sejuk sgt kot terlebih power ngehh..ngehh..ataupon disebabkan molekul2 100+ lebih senang membeku? Chewahhh...hah korang yg tgh study tu solve prob ni cpt!Haha...

So mlm tu aku mkn la eskrem 100+ perisa oren. SEDAPPP baq hang! Rase 100+. Tp serius texture dier lembut xkeras mcm ais cube. Try la buat kalo xcaye...haa...da buat nnti comment kat bawah ni..hehe...

Sampai sini sajelah utk entry kali ni...jap lg Emiryu tulis psl review makan2 lak...nk x?

Bye all...see ya!

Thursday, 29 October 2015

WAHHH...HEBATNYE AWAK NI...KELASSSSS GITU!

0 comments
Kikiki...hi all. Assalamualaikum & salam sejahtera. Apo ko buang tabiat ni Emiryu tetengah malam ni?! Da la da lama xupdate blog kn hehe...sori2. Bz sgt la skrg ni...

Tapi korang ada perasaan tak baca tajuk tu? Ada rase terkejut ke terasa nk baca entry ke or rase camdoh je tajuk tu? Hehe...bkn apa...ni br nk belajaq wat tajuk2 gempak yg memainkn emosi pembaca. Yela baru nk start jual2 barang ni so kene la start blaja wat tajuk2 or topik2 terhangat dipasaran ni.

Opsss...kantoi lak nape bz sgt kn bebrape minggu ni. Web & fb page masih dikaburi jerebu la. Sama mcm Malaysia yg kene jerebu ni gak la. Susah gak nk biz online ni upernye. Cetek sangat ilmu ni upernye (baru sedor diri hehe).

Haa...kalo korang degil sangat nk tau mendapa Emiryu buat bole tlg usha2 & like2 kat link bwh ni ^___^.


Tp walaupon still under construction tp bole beroperasi dgn whatApps kat no tertera tu.

Okayla geng...time to study a bit hehe...

Bye all...see ya!

Thursday, 15 October 2015

NAK PAPA BARU!!!.NAK PAPA BARU!!!

2 comments
"Nak papa baru...nak papa baru!" Huhu...Cica buat statement xleh blah arini huhu... Tau la papa da 1 bln xjumpe Cica. Teros nk papa baru tu. Cis!

Papa baru camni ke?
Hahaha...Cica2... Lain kali jgn wat statement panas camtu lg nak oii... Gugur jantung papa ni dengo. Xtau la si mamanye hepi ke xdgn statement tu...kikiki.

Bukan papa baru la Cica. Jgn lupe 1 word lg...Nak video papa yg baru. Haa...ni br la betol. Haha...

Real besdei kek postpon 25-Oct yer...
Kisahnye camni...smlm 12/10/2015 besdei anak aku yg sulung tu Arissa Irdina orangnye yg seteguh namanye - degil ya amat! So aku kasi la video wish besdei kat dier. Wife aku ckp dier ulang2 video tu sampai tetido. Sorila sayang papa jauh. Uhuhuhu...So dari pagi keesokannye tu dier nk video baru pulak. Tp bile wife aku called ada suara background cakap "Nak papa baru...nk papa baru!" Mmg klako la Cica ni. Hehe..puji anak sendiri xpe kan?




Arini wife aku belanja la kek RM2.50 je kot. Tunggu papa balik nnti baru nk celebrate. Lambat lg tu tp xpela. So, smlm dgn officialnye my sweet little daughter da berumur 3 thn. Wish you to have a very good health, sentiasa ceria & sentiasa be yourself. Dan juga secara officialnye 3 thn gak la kitorg berjauhan...Huhu...sabarla nak...papa tgh usaha lg untuk duduk dekat Cica.

Tu je story aku arini...hehe...Kepala ting tong lepas keje seharian di hari public holiday. Wekkk...

Okay guys. Enjoy reading (^.^)y

Bye all...see ya!

Sunday, 11 October 2015

ADUH JERAWAT...MASIH REMAJAKAH AKU?

0 comments
Hi all...selamat malam. Arini rajin pulak aku nk berblog. Xpela apa salahnye kn. Ke salah? Haha...pedulikkkk..!

Ni baru lepas mandi lg skali. Harini agak panas kat Pasir Gudang ni. Da la air kene catuan. Mandi byk lak arini. Hehe...ekon tarak nk wat cmne...

Okay...lepas mandi tgk cermin 6 x 4 ft aku ni nampakla dgn jelas jerawat da tumbuh kat dahi ni. Ada 2 bijik je mcm. Orang kata jerawat ni tumbuh kat remaja kn. Ehemm...terperasan remaja lak aku haha...


Banyak faktor kenapa tumbuh jerawat ni tp aku rase aku tau kenapa aku tumbuh jerawat ni.

1. Udara jerebu kat Pasir Gudang
2. Banyak aktiviti luar time keje membuatkn berpeluh banyak ditambah dgn jerebu
3. Jarang cuci muke...kat rumah je cuci
4. Stress keje - xtaula tahap mn stress tu sbb da biasa keje dgn stress
5. Sebab aku MASIH remaja kikiki...

Cara nk ilangkan jerawat ni sng je. Tp tips ni utk aku sorg je kot sbb kulit aku, aku sorg je yg paham. Nk tau cmne? Wat bodo jek. 2 ari lg nnti ilang haha...sementara tu rerajin je cuci muka dgn air pn ok. No issue. Xde orang pn tgk aku da tua2 ni hehe...

Tu ajela perkongsian aku utk mlm ni sebagai penutup hari. Jgn marah...penuhkn hari anda dgn senyuman.

Bye all...see ya!

FOOD REVIEW : KAPITAN

0 comments
Hi all...da agak lama aku xtulis pasal food review ni kn? Eh! Bukan baru miggu lepas ke aku tulis pasal makan hehe...Da tua la. Mudah lupe. Jgnla marah! Ni aku nk marah ni! Eh, emo lak hehe...gurau je la.


Da lama aku nk tulis pasal restoran ni tp xtulis2. Da dkt 5 minggu kot aku rase. restoran yg aku nk review ni ialah KAPITAN kat Penang nun. Aku rase ramai da tau pasal Kapitan ni. Tapi aku nk tulis jugak hehe...

FYI, Kapitan ni ada dua tau. Satu yang feymes & aku sure korang tau ialah yg kat area sebelah pulau. Tp yg aku nk review ni area sebelah Seberang Perai dkt panama tu...panama...Bandar Perda.

Ni kalo ada sesape ddk kat area Perda or UITM or Politeknik Seberang Perai tu mmg dkt la tu. Dlm tenet pakcik googel rasenye byk highlight yg kat area Pulau. So jom kite mkn.

Sedapnye...Naan cheese with tandoori muahchiked...Eh!
Apa yg aku order mestila Naan Cheese & ayam tandoori. Setakat 30 thn ni aku rase yg ni tandoori terbaik la. Tmpt lain xsure tp if korang jmpe bole kasi tau mn tau aku bole try rase. Menurut wife aku yg da mkn kat kedua2 Kapitan ni - Pulau & Perda, dier ckp yg Perda ni lg best. Pasai apa Perda lg best lak kn? Ni sebab2 dier;

1. Perda ni waiter dier hebat sikit berbanding yg kat pulau sebab yg kat Perda ni paham bhs sikit & terbukti bile aku saje2 tny dier bole suggest nk pilih mkn apa or orang selalu order apa. So lulus! (maybe time wife aku tu waiter yg dtg jenis xreti bhs kot)

2. Dari segi rase lebeh kurang sama je kedua2 Kapitan ni tp yg Perda kurang pack sikit environment dier (maybe xfeymes lg kot xtau la). 

3. Dekat dgn rumah! Wahahaa...Disebabkn kitorg ddk area Seberang Jaya so Perda adalah pilihan terbaik xdela stress jem. Hehe...

Nk kasi review berapa ek...xyah ckp byk la...aku kasi je 4/5 bintang. Mmg sedap bagai dikata. Xrugi pn korang dtg. Harga pn berbaloi. Kebersihan adalah mengikut standard mamak. Paham2 sendiri suda.
Mamak ni tgh bakar ayam tandoori...malu lak aku nk snap dkt2


Aku lupa apa nama nasik ni...tp ayam dier mmg best...moist inside

Okay guys...da lapo. Dinner time!

Bye all...see ya!

MIMPI OH MIMPI...

3 comments
Hi all...aku tanya apa khabar? aku tanya apa khabar? aku tanya apa khabarrrr semua? Hehe...

Topic di petang ini ialah "mimpi". Sebab apa? Sebab aku baru bangun tdo pukul 5:35 pm tadi sebab mimpi aku tu tersangat "seram"...sape suruh tdo petang2 lepas Asar kn? Hehe...pembetulan ek sodara2 sekalian - aku tdo before Asar tp terlajak sampai lepas Asar. Semua gara2 mimpi tu la...cis!

Aku ingt lg mimpi tu tp xleh share. Sape2 nk minx share kene personal PM. Hehe...bahaya sebab kene fire dgn wife nnti kikiki...tp mimpi ala2 action movie tp part last yg menyebabkn aku bangun errr...hehe... Astagfirullah... Fuh! Berpeloh den nk tulis ayat cover ni...hehe...

Ni ke heroin dlm mimpi td? Ermmm...NICE!kikiki

Dah jgn nk lelebei...so aku nk share la sikit fakta unik pasal mimpi ni...(and aku tau sebab aku bole ingt mimpi aku tu walaupun da bgn dr tdo...) So kawan2...mari kite praktikkn...hehe...

Ramai yg kata mimpi ni mainan tdo. Okay la xde masalah. Cuma dinasihatkn jgnla percaya pada mimpi2 ni terutama kaum Melayu ni. Kaum lain aku xsure tp aku rase setiap bangsa ada fahaman tersendiri berkaitan mimpi.


Let's we go to the unique facts ni. Tgh search2 td ada la jumpe 2-3 blog yg tulis lebeh kurang sama isinye pasal fakta mimpi ni. So aku copy paste la apa lg hehe...but in my own way!

#1 Dalam sejam bermimpi tu (hehe...), HANYA 10% je kite bole ingt selepas bangun dari tdo.

Dari fakta tu mengatakan lima minit pertama kite akan lupe 50% dari mimpi tu. Next lima minit kite lupe lg 40%. Total up 90% dari mimpi tu kite lupe. Adehhh...penat2 mimpi best lupe lak kn. Huhu..
(Jgn putus asa kawan2. Ada lg tips cmne nk kasi ingt mimpi...so baca smpai bwh ek...GOOD!)

#2 Mengalami lebeh dari satu mimpi

Ermmm...nice! Kebiasaannye kite bole mimpi dari 3-7 dalam sekali tido. Xtau lak aku tp mungkin gak ada betulnye...if best bole sambung lg mimpi kn? Menurut kajian tu lg kite menghabiskan 2-3 jam dalam satu malam untuk bermimpi. Lamanyeee...patutla selalu xcukup tido.

#3 Tubuh badan lumpuh ketika bermimpi

Haa...ni saya sokong sgt2. Bahaya ni kalo mimpi pastu berlari merata2 kan. Bahaya untuk diri & orang sekeliling. Mana tau mimpi jadi pembunuh upahan. Huishh! Disebabkan itu otak kite memerintahkan tubuh badan supaya tidak bergerak secara physical untuk mengelakkan dari perkara2 yg tidak diingini berlaku.

#4 Kebanyakan orang mengalami mimpi berwarna hitam & putih

Ohoo...patutla awek td pkai bju itam...uhuk! Kantoi lak...acaner ni? Nk delete ke xyah ni? Dilemma lak aku rase hehe...88% orang akan mengalami mimpi tidak berwarna a.k.a hitam putih & hanya 12% yg mimpi berwarna. Maybe mimpi main bunga api...xbest kalo xde warna kn...hehe

#5 Lelaki & wanita akan mengalami mimpi yg berbeza

Lelaki akan lebih cenderung bermimpikan berkaitan lelaki. So dapat mimpi wanita mmg sgt best & bernasib baik (ckp psl aku ke?ermmm). Manakala wanita bermimpi secara balance antara lelaki & wanita - tak best! Ngee...

#6 Orang yang berdengkur tidak bermimpi

Ni no komen. Maybe xleh tido lena so xsempat nk bermimpi sebab asyik kene tendang suruh tido xberdengkur oleh orang sebelah kot...hehe...

#7 Orang yang masuk ke dalam mimpi kite kebiasaannya terdiri dari orang sekitar kite or orang yang pernah kite jumpe

Ini aku sokong. Biasanye otak manusia ni akan ingt muke2 yg pernah kite jumpe walaupun xtau kite pernah jumpe kat mana. Pernah xkorang kadang2 bile tgk muke seseorang rase mcm ernah jumpe tp xtau kat mana. Haa...org ni la yg suke masuk mimpi kite. So selalu2 la kite g usha2 orang nk mimpi siapa mlm ni...kikiki

#8 Wanita lebih sering bermimpi buruk

Ini aku xtau sgt sebab aku bkn wanita. Tp wife aku byk kali gak ckp selalu mimpi buruk. Pernah sekali tu dier mimpi aku mati. Haa...ckp psl mimpi mati ni ada sorang mmbe aku (lelaki) mimpi aku mati jatuh dari tmpt tinggi. Yang lg drastic dier lari wat bodo je tgk aku mati jatuh xmintak tolong pn. Sampai esoknye orang jmpe mayat aku baru dier ckp. Kejam betul mmbe aku tu. Tp lg seram kenapa aku masuk mimpi dier???!!! No gay mann...!

#9 Kite dapat mengingati mimpi kite jika kite terjaga ketika mimpi sedang berlangsung!

Haaa...kan aku da ckp td ada cara nk ingt mimpi kite. Betul kn ckp aku...janji ditepati bkn dicapati kn. Yes! So, if mimpi tgh best tu bgn cpt2 pastu sambung balik cpt2. Bukan apa la kn...supaya memori itu kekal...aminnn.

Okay abes da...semua fakta tu walaupun dikatakan fakta tp tak apply kepada semua orang. Lain orang lain caranye. Tapi apa yg berlaku kepada common people itu lah dier. Fakta2 ni ada penyelidik yg buat. Just cara penyampaian aku tu xseserius kajian diorg. Penat wes baca kajian diorg ni. Stress aku hehe...

Okay guys...smpai sini dlu aku tulis. Nk ingt mimpi td ke xnk ek...hehe...

Bye all...see ya!



Friday, 9 October 2015

KELOPAK MATA BERDENYUT...APA TANDANYA???

1 comments
Hi all...salam Jumaat semua. Ermmm...xde mood lak nk tulis2 arini. Mata ni panas semacam jek nk ajak tido hehe...

Sebenarnye da masuk hari ke-3 kelopak mata atas belah kanan ni berdenyut2. Kekadang tu stress gak rase tergedik2 time nk membaca ke apa kn. Pastu ni try la surfing2 tgk apa masalah dgn mata aku ni. Mana tau ada masalah mata ke. Da la power spec aku ni bole tahan. Dari rabun jauh da jadi rabun dekat haha...

Surfing punya surfing jumpe gak la beberapa points dari segi mitos sampai la ke saintifik. Tapi bab mitos ni best sikit sebab bole berangan haha...

Ni dari segi mitos orang tua2 Melayu ada cakap kalo kelopak mata atas belah kanan berdenyut tandanye;

i. Dapat keuntungan & beroleh keamanan
- Xpaham aku dari mana dtgnye keuntungan tu tapi kalo dapat betol2 apa salahnye kn hehe..

ii. Nak tengok / akan jumpe orang jauh
- Hurmmm...mmg kompom la nk tengok / jumpe orang jauh da wife & anak aku semua jauh kat Penang nun. Jumpe lg 2 minggu T.T...

iii. Dapat berita baik
- Ni no komen. Ada berita baik aku terima. Berita xbaik pn aku redha je la. Nak buat camne kn beyond my control.

But besides that ada fakta saintifik kenapa mende alah ni berlaku. Nama saintifik dier ni "Eyelid Myokymia". Seram lak kn dengar nama dier. Myokymia ni berlaku akibat pergerakan satu atau dua otot sekeliling mata. Ini disebabkan rangsangan berlebihan oleh saraf pada otot tersebut terutamanya otot yang bertanggungjawab untuk menutup mata (orbicularis muscle & superior oblique). Macam tu la lebeh kurang. Nak tau detail lg pegi tanya doctor mata yang cantik hehe...


Bukan doctor tp cantik...saya suka saya suka
Myokymia ni terjadi disebabkn beberapa faktor antaranya ialah seperti di bawah ni;

i.      Pengambilan kafein yang berlebihan - ada kemungkinan. So aku da bertukar kpd hot choc..ngee
ii.     Berdebar-debar atau risau - berdebar2 gak bile terjumpe mcm gmbar doc kat atas tu
iii.    Stress atau tekanan - mmg SOP seorang Engineer
iv.    Keletihan - keje 8 days a week - mmg letih physical mental
v.     Kerja berlebihan - xdela keje lebeh sgt...8 hari seminggu je T.T
vi.    Tidak cukup tidur - tiap2 hari tulis blog selepas jam 2300 Hrs...so mmg tido lambat la
vii.   Penggunaan ubat - xde lak amik ubat selain da parah sgt
viii.  Pemabuk - uhukk! jauh sama sekali
ix.    Mata yang terlalu gatal akibat terdapat bendasing - possibility ada tp bkn sbb ni la

So camne nk atasi masalah ni? Mula2 terbaikkan je la apa yg ada dlm faktor2 penyebab tu kn. Contoh kurangkn or stop amik kafien sementara waktu - aku da buat. Lain2 cukupkan rehat badan - aku buat gak lepas balek keje esok hehe...Selain tu ada gak petua tuamkn ais or kain sejuk kat area mata tu kasi rileks sikit mata. Susah2 sgt g peti ais bukak freezer letak kepala dlm tu utk 5 minit kikiki - JGN buat tau haha...

Okayla guys, sampai sini je la aku tulis dlu...panas sgt da mata aku ni. Sama tahap henpon panas main COC da ni. Hehe...

Ni mata TERBAIK bagi aku utk mlm ni...aku sure wife aku menangis tgk mata ni...hehe


Bye all...see ya!


Wednesday, 7 October 2015

KISAH SEBUAH KEHIDUPAN

0 comments
Hi all...hari ni kite tulis something yg serius sikit ek. Story ni maybe untuk sesetengah kite jadikan pengajaran hidup. Dalam kehidupan ni kite sebenarnya sentiasa belajar. Xde manusia yg berhenti belajar selagi bernyawa.

This story happened to someone close to me. Sebenarnye kat aku pn jadi jugak tapi dalam konteks yg berlainan la.

There is a boy yg boleh aku kategerikan rajin tp minat & hala tuju kehidupan bukan datang dari kemahuan diri. Apa yg aku maksudkan ialah education. Mmg aku sgt paham parent & related family mahukan kejayaan dlm pelajaran. This is more to extended studies la. Belajar selepas SPM. Yg wajib tu mmg la kene habiskan kn?

Okay, dipendekkan cerita this boy dapat sambung pelajaran ke peringkat Diploma selepas tamat tingkatan lima. Sebenarnya semasa tingkatan empat aku pernah tny this boy apa yg dier nk in the future. Apa arah tuju dier nk pegi. Apa target dier nk capai selepas abes belajar. Aku tak paksa this boy jawab on the dot pada aku tp at least jawab dgn diri sendiri. Dgn harapan dpt bukak hati this boy to see what is in the future. Aku xdpt pape & aku xboleh tlg papepn selain guidance utk dier capai apa yg dier nk. But this boy remain silence. But deep down aku nampak this boy kurang cenderung untuk belajar. Minat dier bkn to further studies. But for the sake of parent, other family members this boy lakukan juga walau bukan kehendak diri. I feel sad tp suara aku minority. I feel sorry for this boy.

First attempt dier failed. Disebabkan kurang cenderung untuk belajar - fokus belajar kurang, belajar sambil lewa, minat untuk buat lebeh pn kurang. Yalah kn...bila hati da xminat buat apapon lebeh kurang je la. Kalo aku dlm hati mmg sumpah seranah jek - dah suruh aku buat aku buat tp bkn dgn sepenuh hati (kalo aku la hehe).. So this boy drop out from college balik rumah kene bebel sampai telinga jadi "capang" (korang tau x capang tu apa? Cari dlm kamus sendiri hehe).

Then sebab xtahan telinga kene bising this boy proceed with second attempt. Masuk lg satu kolej amik Diploma jugak. But it is hard life. Hidup sendiri cari duit poket sendiri. Tau2 je la dunia luar kat Malaysia ni nmpk aman tapi agak tough sebenarnye. Tp hard life this boy doesn't end camtu je. Disebabkn kurang minat tu masih ada so usaha this boy xsampai ke mana. Second attempt also failed!

After all this years & hardship went through, baru dier paham (agaknye la) maksud soalan aku tu. Sebenarnye aku xberapa galakkn this boy further studies sebab takot perkara mcm ni terjadi. Tp at the same time suara aku pn xde sesape dengar pada masa tu. So xkan aku terus terang ckp kat this boy xyah further study. For sure aku kene wachaa lak masa tu. But the cost is too great la for lesson learn.

Okay, kite twist sikit story ni pasal org lain pulak. Pengalaman ni aku dapat masa aku kerja kilang bahagian maintenance. Disebabkn aku muda & gap umur dgn org bawahan terlalu jauh so aku kene turun padang buat keje bersama org bawah aku ni la. Pegang spanar, bukak skru karat, angkat pump, panjat tangki 30-40 ft tinggi semua aku ikot. Disebabkn pergaulan dgn diorg ni aku nampak banyak benda yang bagi kite yang golongan agak pertengahan ni xnampak. Seriously aku sangat2 kagum.

Cuba korang bayangkan gaji RM800 - 900 boleh hidup menampung satu keluarga. Anak 3 orang. Ada rumah, ada kereta ada semua basic yang patut ada untuk zaman sekarang ni. Walaupon xmewah tapi perkara2 basic ada. Ada lagiii...aku tengok kehidupan diorg ni hepi je. Apa rahsia diorg ni? Education biasa2 je tamat sekolah je.

Ada lagi...sorang mamat ni (membe aku gak) SPM boleh tahan hancus gak haha...Walhal MRSM tu. Abes belajar terus cari keje. Rembat je apa yang ada. Then dier amik bidang welding jadi welder. Amik cert qualification for welder. Skrg gaji dalam USD.

Ada lagi satu story. Last la ni ek...drop out skolah. Then kerja macam2 aku xsure sbb xtanya detail. Sampai satu hari tu mungkin pintu hati / rezeki dier terbukak nk amik blaja amik cert. Now (masa aku jmpe dlu tu la) da jadi quality inspector - in this case quality inspector for ISOTANK . Ini signature mahal bang. Xdpt signature dier bole menangis bang barang xboleh lulus = xboleh pakai.

Moral of the stories above ni senang je tp sgt susah nk buat. Bukan calang2 org boleh lakukan dgn baik - niat & usaha untuk majukan diri. 3 stories yang aku citer ni ada satu in common - EDUCATION. So readers, education is important. But not as important until you xde education tinggi you xbole succeed in life. Banyak cara lain selain belajar. Kite belajar setiap hari tentang kehidupan. Apa yang paling penting ialah NIAT. Ada niat maksudnya ada target. Manusia ni bila ada target kite akan cuba dapatkan. Itu adalah lumrah / fitrah manusia. Gunakan la sebaik mungkin.

Waa...sangat serius topic mlm ni. Aku pn xberani nk selit2 lawak. Harap2 korang boleh amik iktibar dari story ni. Xsemestinye amik semua tp at least put into consideration value story ni.

Bye all...see ya!


Monday, 5 October 2015

REVIEW : RESTORAN AL HANIN

2 comments
Hi all...terbanyak lak entry arini. Bukan apa da alang2 menulis tu kn biarla byk2. Tgh ada mood la katakan.


Okay, tadi review pasal barang second hand dari Singapore ni review pasal makan2 lak. Nape lak tetiba nk makan spesel mlm ni kn? Hehe...siang tadi bos da kasi kuasa utk tentukan nk mkn2 kat mana bwk team project lps project abes. So sorang member kasi tau ada satu kdai nasi arab baru bukak dkt2 area sini. So tgk la dlm facebook mcm best je. So aku tros dgn perut kosong bertandang la ke kdai yg dimaksudkn tu.

Lepas balek keje aku pn bersiap2 la nk pegi mkn mlm. Plan pegi sorang2 je tapi tetiba teringat sorang membe ni. So try wassap tgk berjawab ke idak. Membe ni selalu balek keje lambat. Tah mcm mana arini balek awal lak. Mmg rezeki la tu. Disebabkn xtau exact location so aku gerak dulu. Penat gak pusing2 sebab dlm facebook tu xde share location ke apa. Just cakap berhampiran Mydin Taman Rinting. To be honest selama 1 thn Mydin ni bukak aku xpenah jejak kaki pn kat sn. Haha...

So pusing punya pusing last2 aku mengalah & try tanya membe travelling aku - Wazir (Waze). Akhirnye ketemu juga Restoran Al Hanin ni. Sebenarnye bukan berhampiran Mydin tapi bertentangan bangunan Mydin. Maksudnye seberang jalan bertentangan Mydin. Cis!

FYI, restoran ni baru beroperasi hari ni. So condition & preparedness agak kureng la sebenarnye. Sementara aku menunggu membe aku tu so aku order la Berantin - Non alcoholic malt beverage. Rase dier? MASAMMMMM!!! Ini la akibat orang Malaysia try nk jadi orang Arab. Haha...

Selepas puas gak aku tunggu membe aku tu akhirnya sampei. Datang bertiga lak tu. Xtau lak aku diorang bole balek awal. Esok mesti kene bising tu dgn bos. Haha...padan muke diorang. Kene marah = BEST! Haha...sori2...kitorang ni da lali kene marah ke apa - maap ek kepada sesiapa yg xbiasa tu. Korang penah dgr tak org cakap half gaji Engineer utk kene maki? Haa...betoi la tu! Betoi sgt2!

Time order tu owner tu cakap utk hari ni just ada Mandi ayam / kambing je. So nk xnk kitorg ambik la kambing. Dlm 10 - 15 minit sampai gak makanan kitorang. Da lapo so makan je la kn. Tapi nasi memang banyak xleh blah. Bole makan 2 org satu pinggan. Tapi normal la nasi arab memang byk camtu kn.

But surprisingly taste dier memang sedap la. Daging kambing tu xdela rase or bau kambing. But the most important is that daging dier sangat lembut. Memang puas hati la kitorang makan. Kalo nk compare korang pernah makan nasi arab kat Saba Cyberjaya x? Bagi aku Saba memang terbaik la setakat ni yg pernah aku try. So yg Al Hanin ni aku bole kata bawah sikit dari Saba. Meaning to say number dua la. If nk rekomen kat orang memang berbaloi untuk cuba. Memang sedap. Aku sure akan datang lagi bawak wife & anak aku. By that time restoran ni memang da fully ready la.

As for the pricing no comment. Standard price untuk nasi arab la. Jangan la minta nasi arab harga RM5 memang xdpt la bro!

As for the rating aku nk kasi 3.5/5 bintang dulu. Tapi aku akan datang semula  & by that time aku akan review balek. Harap2 rating bole naik lagi. Aku nk try kebab dier ni tadi tp xde lak. Huhu...

Muke2 pelahap yg xsabo da nk makan

Sekali lg wefie...tahan sabo sekali lg before melahap
Okay guys, rasenye cukup dulu kot untuk hari ni. Nanti kite review lg. Hehe...

Bye all...see ya!

REVIEW : ZAS EQUIPMENT & SERVICES

0 comments
Hi all...lama da tak tulis entry ni. Rindu la pulak rase hehe...Sorry guys busy la beberapa hari ni. Byk aktiviti tak di plan kene buat.


Last weekend aku pegi kat satu tempat baekkk punya. Hehe...tempat yg aku maksudkan tu ialah ZAS Equipment & Services - sebuah kedai menjual barang2 second hand dari Singapore. Disebabkan family aku nk dtg cuti sekolah ni so aku dgn penuh bersemangat nk pegi cari tilam. Biasala duduk bujang sorang2 just pakai toto/comforter 4 lapis da cukup da. Haha...sedeh la pulak kn. Kesian aku...

Aku mmg plan nk cari kdai jual barang second dari Singapore ni memandangkan JB sebelah je Singapore. And memang agak feymes sebenarnye barang2 yg dibawa masuk dr Singapore ni kat sini. So berkat dari pertanyaan kepada pakcik Google jumpe la facebook page diorg. Mmmm...mmg bgos facebook page dier ni. Siap ada location lg...senang aku nk search.

Sebelum aku pegi aku called dlu owner kdai ni mana tau kn da abes ke stock tilam dier. Memang senang berurusan dgn owner kdai ni - Abg Zam. Mcm sesetengah owner kdai xnk ckp berapa harga tilam yg dijual by phone call ni sbb xtau buyer mcm aku ni confirm beli ke idak tapi Abg Zam ni rilek je kasi harga kat aku. Aku beli tilam king size. Korang tau berapa harga tilam king size second dari Singapore ni? Hahahahahaa...Aku sure korang surprised sbb aku pn surprised bile Abg Zam tu ckp king size 8" just RM150 (depend on condition gak la tapinye). But still murah la kn? Aku beli tilam foam bodo queen size 4" dulu pn RM200. 2 minggu pakai kalo baring tros rase lantai. Xberbaloi langsung!

Keadaan sebelum & selepas...xtau pn baru ke second hand

Haa...mcm dlm gmbar atas ni...bile da bungkus xtau pon barang second ke apa kn. Bijak2! Tapi bapak berat aku nk bwk naik atas dari ground floor. Rumah aku tingkat 3. Korang bayangkn la betapa seksa nk bwk naik dgn tangga sempit tu. Huhu...berpeloh ketiak den!

Okay, apa aku nk kasi review ek kat kdai ni? Bagi aku amat berpuas hati la kunjungan aku ke kdai ZAS ni. Ni aku story apa yg menyebabkan aku berpuas hati ni.

1. Owner kdai ni (Abg Zam) sgt peramah & mudah nk kawtim! - BEST!
2. Barang2 second dier byk terdiri dari pelbagai jenis - but mostly perabut - BEST!
3. Diorg ada jugak barang2 perhiasan dinding tp kat tmpt lain (Kilang Bateri - nnti aku review lak sana) - BEST!
4. Transport disediakan dgn cas bayaran ikot keadaan - BEST!

Menurut Abg Zam tu dier ckp diorg ada bukak 1 booth kat kilang bateri. Mostly diorg jual barang2 display kat dinding. Dlm facebook ada korang try search ZAS Equipment & Services ni. Aku xpuas hati lg tulis review ni sbb xpegi kat kilang bateri tu. Nanti bile aku da pegi sana aku tulis lg review. Hehe...

Haa...ni la booth yg kat kilang bateri tu
So as for rating aku kasi 4/5 bintang kat kdai ni & for sure aku dtg semula utk beli barang2 yg sesuai sbb harga sgt berpatutan.

Bye all...see ya!

Friday, 2 October 2015

BIARLAH TAK HENSEM PON...

0 comments
26...27...28...29...30...1...2 Wahaha...Hi all. Apa cer ni nk kata countdown makin menaik lak kn. Haha...cukup 1 mggu aku xmenulis entry kat blog ni hehe...Byk sgt reason so malas la nk citer bebanyak kn...(sbb paling kuat - MALAS) kikiki...

Xpela...di hari yg baik ni penghulu segala hari aku nk citer sikit pengalaman aku tgh hari tadi. Malu pn ada gak rasenye ni.

Biar tak hensem...mcm Po
Hari ni kn hari Jumaat. So, time rehat td lps makan so beramai ramai la g solat Jumaat. Xtau nape hari ni tergerak nk solat kat ruang luar. FYI, masjid kat Komplex Pasir Gudang ni kat luar tu just open air je. Tp yg aku duduk tu ada satu khemah kecik la. Saiz 4 meja bulat kenduri kawen tu. Tapi Pasir Gudang cuaca ada baik sikit hari ni - hujan. Eh? Hujan baik ke? Baik la sbb API turun dari 12X ke 96 setakat ptg td. Baik kn?

Okay back to the story. Disebabkn hujan tu lantai tmpt nk solat tu ada la kesan2 air bertakung sbb dek lantai yg x berapa rata at some points. Masa aku duduk tu ada la dlm 5-6 org jemaah. Dlm hati tergerak gak nk mop sikit lntai tu. But aku tgk mop tu basah disebabkn kene air hujan. So in the end aku duduk je lps sapu2 sikit tmpt aku nk duduk tu.

Selang beberapa minit jemaah pn bertambah duduk dekat bawah khemah tu buat perkara sama mcm aku - sapu2 sikit pastu duduk dengar khutbah.

Then nk jadi cerita ada seorang hamba Allah ni pkai baju tulisan apatah besar kat baju dier. Muke bole tahan (x baik kutuk orang), semua ciptaan Allah baik2 belaka. Dengan selamba pegi kat mop tu tapi xjadi amik sbb basah. Tapi dier amik penyodok air tu (alahhh...yg getah itam tu) buat kaut air2 yg atas lntai tu. Aku perasan ramai yg tgk apa mamat tu buat & aku rase maybe mcm aku gak perasaan diorg - malu dgn diri sendiri!

Tu la kn...bukan susah pn nk mop lantai takat beberapa square feet je. Tp sgt berat nk buat. Mcm2 alasan dlm hati. Mop basah la, malu la org tgk, xpela sikit je basah tu!

Moral of the story, berbuat baik xsemestinye bende yg besar2. Kdg2 bende2 kecik dpn mata ssh sgt nk buat kn? Byk sgt kata2 setan yg kite ikot. Aku malu sgt2 masa tu. Nk kata blajo xtggi? Aku rase bole la tggi gak bangunan tmpt aku blaja tu.

Anyway, aku xingt pn muke mamat tu. Tp aku sgt bersyukur & berterima kasih masih ada orang mcm tu. Sesungguhnye aku sgt malu dgn diri sendiri & masa aku tulis ni pn rase malu lg sbb teringat alasan yg aku bagi kat diri aku sendiri yg membolehkan aku duduk terus xpegi ringankn badan buat keje amal yg sikit tapi sgt berat tu.

Haishhh...harap korg jadikn teladan story ni & jgn jadi mcm aku. Biar x hensem, biar orang xpandang tinggi tapi hati ikhlas.

Bye all...see ya!

Friday, 25 September 2015

A TICKET TO BURN

2 comments

Hi all...gempak x tajuk? Hehe...actually bkn apa sgt pn. Aritu da beli tiket nk blek phg.

NOTA : Raya Qurban 24-Sept bkn 25-Sept

Hehe...tah apa2 la nota tu. Semua org tau daa...

Back to the topic. Right now I'm on my way with my aRDy - sweet little car. Org kata myvi ni laju. Tp nape lmbt gak smpai ni hehe...

Mesti ada yg tny nape burn je tiket tu?

Answer: This is for the sake of my beloved prince & princess + my froggy queen la. Aku bole save 6-7 jam compare naik bas. So bole spend masa lebeh lama dgn diorg. Okies?

If by bus skrg ni aku rase br otw ke Larkin. Tp skrg ni aku da smpai Endau Rompin. Yes! Bole beli udang galah! Haha...jln gelap giler maybe mcm nk ujan. So stop jap ni before another 2 hours driving with normal speed.

Okayla geng...da abes take 5 ni. Nk sambung jln lak. Semoga selamat smpai utk aku hehe...

Bye all...see ya!

Thursday, 24 September 2015

MOVIE REVIEW : HOTEL TRANSYLVANIA 2

0 comments

Hi all...salam Aidil Adha. Salam perantauan ( duk sensorg kt JB xde teman T.T ). What to do esok keje so stay la sensorg yek. Wife & anak semua kat Pahang tgh mandi laut kot sbb td ckp nk mandi laut. Da kul5 ni good time nk mandi manda.

Okies...sbb tetba arini xjd masuk keje bos ckp xyah masuk so aku tros decide tgk katun. Hehe...actually this is sequel from Hotel Transylvania that aired last year 2014. Sebuah cerita pasal keluarga dracula yg da jd half dracula. Kisah ni selepas Jonathan (a human) & Mavis (awek dracula) kawen then dpt sorg anak. Yg si bapak Mavis ni (Count Dracula) hepi sgt sbb dpt sambung zuriat kaum dracula ni. But unfortunately si cucu ni xmenunjukkan sifat dracula - more to human. So si datuk dracula trying so hard utk tukarkn si cucu ni kpd dracula junior. Sbenonye ada 2 reason nape si datuk dracula ni nk jadikn si cucu ni dracula - 1. Sebagai penyambung generasi; 2. Xnk si Mavis berpindah keluar dr Hotel Transylvania tu. Overall, it was a nice movie utk bawa anak2 menonton sambil jln2 sopim2. Nk Emiryu citer lg ke? Xyah la...g la tgk kat wayang tu...xbest lak if da tau jln cerita dier kn.

Tp Emiryu nk kasi nasihat la sikit sbb td tgk bapak ramai yg beratur nk beli tiket. Emiryu just pkai TGV Cinemas apps je sng. Xyah beratur pnjg utk beli tiket. Nk pilih seat pn sng. Seat yg pilih td mmg terbaik la seat N11 - betul2 centre - 3rd/4th row dari belakang. Xsuke ddk last row tah xtau nape. Pastu lak diapit amoi kiri kanan huhu T.T (sedeinye tgk sensorg).

So kpd yg belum tgk Hotel Transylvania bole tgk dulu br pegi tgk Hotel Transylvania 2 ni. As my own opinion yg 1st tu lg best & lg happenning dr yg 2nd ni. Tp dr segi penceritaan, tahap kelako dier mmg bole tahan la. Tergelak gak la dlm wayang tu ramai2. Movie ni ada diselitkn byk pengajaran instead of just for fun. Sbb tu yg 1st tu aku kata lebeh excitement dlm tu. Lgpon yg 2nd ni ada budak kecik so xkn nk wat lebeh2 mcm yg 1st tu. Haru biru mak bapak nnti kat umah bile anak2 tiru perangai gila2 tu. Haha...So meaning to say bkn cerita yg mengecewakan la. If bwk g anak2 tgk diorg akan hepi or sgt hepi.

My rating would be 4 / 5. Nape 4 je kn? Haa...4 ni da kire best. Sbb max rating pn Emiryu akan ltk 4.5 if citer tu sgt2 best. Contoh mcm Furious7 tu bole dpt 4.5 / 5. Hehe...So phm kn cmne rating dr Emryu ni...Good!

Okay all...tu sj dr aku utk review ni hehe...harap berpuas hati. Selamat berhujung minggu.

Bye all...see ya!




Wednesday, 23 September 2015

SALAM AID ADHA

1 comments

Hi all...da lama xtulis tulis ni. Ada da msuk 3 ari ni..patotla gatal2 tgn ni hehe... Bkn mls or gave up ek...tp sj rehat2 layan anime marathon. Hehe...

Okayla enuf psl tu. Ni event paling besar just around the corner ni - Hari Raya Aidil Adha. Slmt berkorban kpd yg mengerjakn ibadah korban. Slmt berjmpa sanak saudara kpd yg berkumpul balek kampung. Slmt berkorban apa sahaja kpd semua umat Islam.

Emiryu punye korban apa? Hehe...korang da bole agak da. Hehe...Emiryu stay kt JB ni(Pasir Gudang) sensorang. Yela kn...mn ada sape2 saudara kt jhr ni. Kwn2 je la yg ada if diorg xbalek. Anyway, xkire papepon yg terjadi, kpd yg xdpt balek kampung jmpe mak ayah adek beredek saudara mara tu jgnla sedeh. If ada jodoh tetap akan jmpe just ms je xtau. Hehe...tp nasehat Emiryu xdpt balek xpe tp call la mak ayah dulu awek/boifren second. Hehe...Emiryu da called ptg td - mak nangis hehe...

Sempena hari raya ni, Emiryu nk minx maap zahir byk2 if ada slh silap selama ni. If ada terkasar bhs termenyumpah ke apa hehe...

Salam aid adha kpd semua yg menyambut.

Bye all...see ya!

Saturday, 19 September 2015

WABAK ANJING GILA - RABIES

2 comments

Hi all…as per promised mlm nk tulis entry pasal something serius a bit. In fact sgt serius tp sbb Malaysia negara aman & kurang bencana mcm ni so kite kurang amik tau. It is regarding wabak yg dtg blek ke negara kite – Wabak Anjing Gila – Rabies – Mad Dog. Isu ni da diwarta dlm berita terdapat kat 3 negeri which are Perlis, Kedah & Pulau Pinang. My family was there so I will be more serious!

BACA : http://www.astroawani.com/berita-malaysia/tiga-negeri-diisytihar-kawasan-penularan-wabak-anjing-gila-73620

Why so serious? Someone might say that kn?

What if aku ckp wabak ni boleh menyebabkan KEMATIAN?!!! Scary is it?

Once aku try siasat psl rabies ni then aku rase WOW! Korang tau x 28 Sept each year adalah World Rabies Day? Aku pn br tau ni.

“It is currently responsible for an estimated 59,000 human deaths a year, almost all transmitted via dog bites. Up to 60% of all rabies deaths are children under the age of 15. Very few victims have access to the palliative care that would alleviate the suffering of their final days. However, despite its almost 100% case fatality rate, canine rabies is completely preventable with modern vaccines. Nobody need die of rabies”
See more at: https://rabiesalliance.org/world-rabies-day/rabies-facts/#sthash.jgs5AV41.dpuf

Haa…paham xkwn2? Kat Malaysia kes ni kire kecik tp worldwide lebeh kurang 59,000 kematian setiap tahun. Kebanyakan dtg dari bdk kecik. So untuk kite yg da tua ni kene ada knowledge utk protect bdk2 kecik ni sbb diorg mmg xtau pape. Okay guys, ada paham? Good!

What is rabies?

Rabies ni adalah sejenis viral disease (aku xreti nk explain maksud dier sbb makin aku search makin complex lak bhs dier pakai - sorry) yg berjangkit disebabkan oleh air liur ataupon tisu badan dari haiwan yg dijangkiti kepada kite mostly disebabkan dari GIGITAN.

Symptoms Rabies

Symptom Rabies ni aku nk pecah kepada 2; 1 - kat haiwan yg dijangkiti (in our case – anjing la), 2 – kat manusia

HAIWAN (ANJING)
MANUSIA
Physically sick (sakit)
Sakit & gatal kat tmpt luka
Bersifat extreme (ganazzzz)
Demam, sejuk, lemah & sakit2 otot
Gila (abnormal)
Extreme condition – high fever, confusion & maybe comma
Overly friendly (jinak yg pelek)
Sistem pernafasan terganggu
Confius
Organ2 utama dijangkiti
Bersifat luar tabii
MATI

FYI, utk manusia tu symptom dier ikot flow. Meaning start dgn gatal2 & berakhir dgn MATI. Utk pengetahuan korang almost 100% fatality kepada yg dijangkiti tau. Boleh kata SURE kill ni if da kene jangkit. Only few yg terselamat. Nk tau kenapa? Sbb virus ni bkn terus menyerang tp SLOWLY phase by phase yg kadang2 kite xtau pn kite da terkene jangkitan. It will take 30 – 60 hari br symptom nmpk. If tahap gatal2 tu kite dapatkn vaksin mungkin bole selamat lg. Tp if da smpai stage extreme tu doa la byk2. So, sbb tu knowledge is the MOST important here.

Erk...mayat yg cantik? Display only guys...hehe
Oh! Lupe ckp, Rabies ni xsemestinye anjing je tau. Mcm kat US vampire bat. Tp kebanyakan kes mmg anjing. Tp cuba kite piker blek, if anjing tu gigit kucing kite kat rumah bkn ke kucing tu da dijangkiti? So beware! Check semula symptom kat haiwan tu yer.

Prevention

Setakat research yg aku baca2 cara yg paling mudah ialah thru vaccination. So harap2 la mana2 tuan anjing tu tolong vaksin anjing kat rumah tu. It is not only to protect the dog BUT the most important is to PROTECT your family & surrounding people! Alamak..teromputeh lak. Tp paham kn? Thanx.

Hehe...sorang lg doc yg cantik
Cara lain dah dilakukan oleh pihak berwajib iaitu dgn menangkap anjing2 liar xbertuan disekitar kawasan suspek sbb kite xtau mana yg dah dijangkit atau belum. Just to remind cara penangkapan tu kene berhemah & berperikemanusiaan la kn. Jgn la seksa binatang pulak. Mereka semua grown up & know the best apa nk buat mengikut keadaan semasa. Theory apa semua xleh pakai bile berdepan anjing yg terdesak. So, tanya otak & iman.

Haaa…takot x? Aku takot. Aku ada baca kat blog siakapkeli.my byk komen2 tp agak menyedihkn apa yg dikomen just for bashing people & not to increase awareness. Stupid Malaysian! Apa ke bangang komen cara hapuskan anjing. Mmg sooo typical Malaysian. Syukur negara aman xde bencana camni MENYEBABKAN rakyat terlalu bodoh! Sorry2…terEMO lak. Sedih la kn. This is serious issue but nobody take note.

Okayla kwn2. Aku harap info aku ni sedikit sebanyak boleh dijadikan pertahanan diri & orang terdekat. If ternampak anjing liar berkelakuan pelek xsalah kite rase a bit sangsi for the safety. If kite xberani nk tangkap (mmg aku xberani), bolehla lapor kepada pihak berkenaan. Tp sape pihak berkenaan tu?

“SHABERY: Ketika ini pihak kementerian saya sedang bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan dan pihak berkuasa tempatan untuk mengambil langkah sewajarnya seperti menangkap anjing-anjing liar.. “


Okay guys, da panjang lebar aku tulis. Hopefully good info.

 Bye all…see ya!

SERVICE CENTRE VS CUSTOMER SERVICE

2 comments

Hi all...wish u all good day. Happy Saturday. Sori smlm xde tulis2 sebab demam daa...(alasan haha). Tp mmg betol smlm demam. Nk tgk MC? Haha...

Smlm pg masuk keje sbb ada byk keje nk kene prepare. Tp badan mmg saket kaw2 punye. Otot & tulang xyah cakap la sakit kene ekon lg. Fuh! Tu la ujian Allah kn. Byk sgt wat dosa Dia kasi ingt blek. So lepas daily progress meeting g la clinic dlm yard nk minx ubat. Jimat duit kikiki...pastu dptla MC utk ptg - mmg minta kat doc sbb mmg sakit badan xtahan. Esok (arini) nk keje lg so better rest dlu la. Thanx Dr. Nur. Cukup la nama tu je kn hihi...

WARNING : JANGAN MENYALAHGUNAKAN KE'POWER'AN SEORANG DOCTOR UTK DPT MC YER. TQ

So lps Jumaat mkn dlu pastu mkn ubat demam & skali dgn Ponstan. Xpela da lama xmkn ponstan kire ok la mkn sbb xtahan sakit otot tu. Nasib bukan denggi ek. Fuh! Minta simpang 44! Da mkn ubat tu terus berbungkus mcm hantu pocong. Peluh xyah ckp la...mcm jogging 3 round taman tasik layang-layang tu. Basah baju spender bagai haha...

Kul3 lebeh aku bgn & rase bdn da sihat sgt da. Sakit2 otot seme da ilang. Best sgt rase haha. So mandi & besiap2 nk kuar nk kasi settle pasal battery laptop kucinta tu. ASUS ckp ada warranty so aku nk g claim la. So dgn semangat baru lps demam aku pn g la ke Taman Molek. Punyala byk cabaran aritu jalan jem lak. Dari Pasir Gudang nk ke Taman Molek mayby dlm 15-20 km la lebeh kurang 15 minit perjalanan. Tp jem aku estimate 7km ada kot kat Hingway Pasir Gudang tu & takes about 1hour. Ni semua gara2 keprihatinan yg teramat sgt pengguna jln raya kat Malaysia ni. Ada sebijik kete eksiden je. Da kat tepi pn kete tu & mmg xhalang jln pn. Tau la kete Integra yg eksiden tp bakpe smpai jem terok. Ish..ish...ish...nasib badannnn.

Haa...ni yg aku nk komen ni. Aku mmg ada bad luck la dgn customer service. Aritu psl celcom kn? Ni psl ASUS lak. Ada ke patut dier suruh aku tinggal laptop semata mata nk tunggu battery tu sampai. Mmg x la kn. Byk keje lg nk buat. 7 ari lak tu. Aku tanya xkn la tukar battery pn lm sgt. Dgn selamber dier ckp sbb xtau battery baru tu compatible xdgn laptop. WTF! Opss...sori2. Cool Emir cool. Fuh! Bang! Jgn la ckp camtu bang oi. Nampak sgt kebodohan dlm jawapan tu. Biarkn je la menteri2 kasi jawapan bodo jgn la sampai menular di kalangan rakyat lak.

Da la aku jem sejam nk smpai sini ko senang2 ckp camtu je no other option. Dgn selebet aku blah je la.

Err...xpe ke panjang sikit aku bebel arini? Hehe...ada sikit lg ni...sikit je lg ni kikiki...

Okayla...sebenarnye da abes da marah tu. Xpe tu semalam punye marah. Arini da cool da. Haha...

Jgn lupe kite ada date mlm ni tau. Ada satu topic agak penting nk kasi info. Nk cari bahan jap lg. So jumpe mlm ni ek.

Bye all...see ya!

Friday, 18 September 2015

ALAMAK...DEMAM LA PULAK

0 comments
Hi guys...apa kabar semua? Ada sihat ka? Good! Wish you all sihat2 semua. Ingatkan arini xde entry tp macam xbest la pulak hehe...Da jd part of routine lak check blog & tulis entry daily.

Arini xbrape sihat la. Td kat tempat keje da makan ubat tp macam xde kesan jek. So decide blek awal (kul 530 gak awal pn hehe) makan siap2 tunggu Maghrib pastu makan ubat lg teros tido. Best tido.

Kul10 td wife ada gerak suruh bangun. Mmg da minx tlg gerak untuk Isya' & COC - war (Clash of Clans). Tp bukak mata da start sakit tekak & peneng2 lg. So tido blek la hehe...Dlm kul 1130 br bangun. Mandi2 shampoo bagai sbb letak 'balm' kat kepala (rambut - nasib pendek). Pastu check blog jap hehe...

So lps tulis entry ni nk tido blek la. Peneng lg la kepala ni. Leher sakit2, tekak xselesa. Ni nampaknye nk kene mkn ubat lg la ni before tido ni huhu...

Okay la guys, wish you all sihat2 selalu. Ni maybe ada kaitan dgn jerebu ke hapa pn xtau la. Maybe la kot. Take care & wish you all in good health.

Bye all...see ya!

Wednesday, 16 September 2015

MAKAN MARATHON ON MALAYSIA DAY

1 comments
Hi all...seperti yang dijanjikan tadi arini nk buat entry pasal makan2. Tp before that nak tanya dulu la - korang okay ke entry bertali arus untuk malam ni jer? If okay then I proceed. If x ok pn mana tau selagi xpost entry ni kan? Wakakaka...

Okay...mula2 kite story pasal lunch tadi kat Komplex Pasir Gudang. Story pasal gunting rambut tu korang da baca kan? Haa...ni berlaku pada masa yang sama la tu. Just potong rambut tu lepas makan. Nanti xselesa la kan makan lepas potong rambut. Pada sesaper yang xbaca lg pasal potong rambut sila baca sekarang. Kikiki...kidding je la.

Sup kat Aneka Sup - Cool Blog xde ek kat Aneka Sup tu
Nama kedai tu Aneka Sup. Location ialah dekat food court Kompeks Pasir Gudang. Ada sebijik je kedai sup kat situ. Signbord dier warna kuning tulisan merah. Ada pelbagai jenis sup. Aku nk amik gambo malu la pulok sebab ramai orang haha...Tp aku bole story apa isi yg disediakan dalam sup tu. Apa yg ada - daging, ayam, perut (babat), urat (keting), pipi lembu & lidah lembu (if ada tetinggal sori ek). Oh..! Korang pernah pegi Nilai 3 x? Kat Nilai 3  selain banyak barang2 nk kawen & mamat Pakistan carpet, kat food court sana pn feymes sup kn? Haaa...rase sup dier bole kata comparable la tu. Just isi dlm sup kat Nilai 3 xsebanyak yg kat Pasir Gudang ni. Nanti aku hadiahkan gambo. So sabor ek.

Aku amik sup perut + dgn daging + nasik kosong - RM8. Okay la kn? Haa...lupe cakap tadi. Isi sup tu korang bole campur2 ikot sedap perut korang. Beza kat harga je la. Lagi 1 sup ni banyak. If korang lahap tahap gaban memang cukup untuk sorang je. Tp untuk selera makan aku yang comel ni bole makan utk 3 orang. Banyak beb! Tp td aku makan sorang pn abes gak...hahaha...(lahap tahap gaban gak aku ni upernye).

Utk review aku bole kasi 4/5 stars la. Tp lain tekak lain rase kn? Tp aku berani suggest korang try la dulu baru comment. Bole tahan sedapnye. Hehehe...

P/S : Kedai Aneka Sup tu xde kaitan sedara ke apa dgn aku. Just sedara se-Islam je.

Okeh..! Now we go to dinner lak yg baru je aku makan kul10 td. Nama kedai ni Bola Bola. Mmg seswai dgn nama dier - decoration kedai ni mmg SGT JDT style! Merah biru beb! Hiasan dlm pn semua pasal bola. Aku nk nasihatkn korang if peneng kepala jgn duduk dlm kedai tp amik yg open air punya. Bukan apa, nnti takot ada yg muntah lak sbb warna too bright kn. Haha...

Bola Bola - Gill Lamb

Bola Bola ni menyediakan western food - grill & chop la kirenye ni. Makanan lain aku xprasan lak dlm menu td. But what I can say mostly western style la. Utk harga agak berpatutan. Tp td mmg aku sgt surprised la. SUPER FAST siap! Aku rase orang order tp xamik kot. Cis! Tp xpela sbb still suam & orang tu bukan sentuh pn kn.

Dari segi rase aku kasi 2.5 or 3 / 5 stars. Sbb apa? Sbb grill lamb dier agak dry maybe overcook. Da 2x aku makan sana & mmg sama jek xde perubahan dr segi rase. Sbb tu aku kasi 2.5 or 3 star je. Yg ada perubahan dulu xde TV skrg da ada - 2 lak tu haha...But for taste I quite dissappointed! Lamb juice xde rase pn. So agak fail di situ.

But pls be reminded yer kwn2 - review ni based on my own taste. Orang lain taste lain. So korang bole try dulu br decide. Aku da tried so tu judgement aku. Okies? Good!

Tp lps makan lamb ni aku rase kpala aku lain mcm. Nk tdo la huhu...maybe sbb rambut byk ilang kot wahahaa...xde kaitan pn.

Okay guys...time to rest. Sok aku story lg psl makan yg tertangguh lama da aku nk citer tu.

Bye all...see ya!

SAMBIL ORDER BERBLOG SIKIT

2 comments

Haaa...kn td cakap cari makan kn lps bengang dgn celcom tu...

Sementara tggu makanan sampai tulis2 sikit la.

Td lepas keje (halfday) arini pegila komplex Pasir Gudang gunting rambut kat 88 saloon yang slalu gi tu.

Masa preparation awek yang siapkan. Tp dalam hati nk mamat bangla yang slalu potong rambut aku tu. Lepas siap2 bungkus badan mamat tu masuk saloon. Lega aku sbb mamat tu da tau aku nk potong cmne. Xnk aku awek tu potong. Mmg sexy pkai skirt tp watpe kn...aku nk potong rambut (ayat cover takot wifey baca)...ngee...

Alamak..makanan da sampai - SUPER FAST! Blek ni aku kasi review kedai ni skali la. Hehe...

Sambung sikit lg la pasal potong rambut tu. Pastu mamat tu potong la rambut aku dgn selamba. Aku pn mls nk tgk sgt la sebab dier da tau style aku. Aku ni mata rabun tahap 7 petala langit. Kalah Paichow haha...so mmg xnmpk la muke aku yg 'kacak' tu. Kikiki...

Bile da siap potong aku pakai spec tgk...cis! Da macam budak nakal da rambut aku! Aku ckpla kat mamat tu "Ni da terlebeh pendek ni!". Pastu dgn selambe dier ckp aku, " Potong style lain la sikit. Asyik sama je". Siot jek mamat ni... Aku bukan apa...keje pakai safety helmet. Kepala aku saiz 19" bang oii..! Ko tau x helmet aku tu strap dier da last skali?!!! Huhu...da nasib badan...

Okayla...sejuk lak lamb grill aku ni. Makan dulu yer....Ittadakimasu...

Bye all...see ya!

CELCOM - ONLINE CUSTOMER SERVICE

0 comments
Hi all...arini nk tulis pasal makan2 kn? Tp before tulis pasal makan2 bole x tulis pasal STRESS! dgn Celcom online service ni?

Xtau la sebab internet slow ke hapa susah sangat nk login. Kang xbayar bil kang kene potong lak. Pastu mula la call cakap da overdue la apa la. Orang nk bayar xkasi. Cis!

Da marah2 ni mula la lapo...adehhh..! Cool Emir cool! Fuh!

Okay...da lapo...g kuar makan jap nnti tulis pasal makan2 ek.

Bye all...see ya!

GIVE AWAY by BUDAK KACAMATA : JANGAN BACA NOVEL NI

2 comments
Ermmm...uhhhh...(sweaty)...fuhhh..! Xtau nak comment apa ni...Da 5 minit da ni still xtau nak tulis apa...kikiki...

Sorry Ash (BKM)...I tried participate ya mana tau dpt novel hehe...Selama hidup ni 4 novels je pernah baca. Tu pn kalo betul la angka '4' tu. 2 novel jumpe dlm bilik kakak. Lagi 2 guess what? Haha...novel masa Form 4 & 5 utk SPM. Haha...

So here guys...dengan ini saya men'declare'kn diri menyertai "GIVEAWAY by BKM". So if korang ada masa jom pay a visit kat blog BKM ni...Comei2 blog dier ni. Even I'am a guy pn tertarik gak dgn blog BKM ni. Sweet & creative. Keep it up girl! Wish you luck!

 photo GIVE BY bkm_zpshkz0u4oi.png

Tuesday, 15 September 2015

MAKAN MAKAN MARATHON

0 comments
Hi all...good day. Rasanya cara penulisan kene ubah sikit. Most of the readers is Malay kan...hehe...Bukan apa tulis English sebab maybe ada reader outside country yang datang melawat blog ni hehe - berangan. Lagi satu takot reader xpaham tulisan bahasa pasar ni. But we will see the feedback. If possible better English sebab terlalu banyak shortform & broken language susah pembaca nak paham kan.

Okayla...actually dari semalam lagi nak tulis pasal makan makan at few places tapi asyik fail jek. Gambar gambar da ready tp internet SUPER SLOW!!! Danggg..! My 'Sifu' - #Saya Niza cakap "Skrg ni mmg internet slow sedunia ke?". Lebeh kurang macam tu la bunyi dier cakap (kalo salah tolong tunjukkan hehe).

Esok Hari Malaysia meaning that is public holiday for those yang bole cuti. Tp aku??? Same as normal day - keje huhu...Xpela...masuk keje halfday je da la...petang nanti spend masa berblog lagi.

Just ignore about me, so to all Malaysian - Selamat menyambut Hari Malaysia. Xtau apa nak jadi dengan Malaysia kite ni but hopefully we can get through this problem ASAP. So many things happen & what we can do just wish for the better tomorrow. If not for us, it is for our future generations.

Ermm...still broken. Xpela kan...sikit sikit xpe kot (nak sedapkan hati).

Okay guys...time for GTO jap. Da ulang banyak kali tp xpela dari sakit hati nak surfing pn susah asyik loading je. Ni la masalah pakai broadband ni. Fix line great idea tp xbagos utk orang macam aku ni yang slalu sgt travel (JB - Penang - Pahang je pon haha).

Bye all...see ya!

THOUGHT OF THE DAY

0 comments
Hi all...should I say good night or good morning? Hehe...

Today I met my with my friend. Sharing stories finding alternative ways to make money. Hehe...lot of plans but hard to start. However at least we start with a plan rather than nothing rite?

It require a lot of courage to start something new. Furthermore we already into the state of comfort. When talking about this makes me remember one good story - Who Moved My Cheese by Spencer Johnson. It is a good story that used to motivate or rather expose our thought from only focusing or take place in our comfort zone.

It is said only the one who dare to change or dare to take the risk will succeed. However, not all of the changes good. But never wanted to change is mostly the ethic of a LOSER.

As for me, I  have been taught that before asleep take some of our time to think what have we done for today. Is it good? Is it bad? It doesn't matter good or bad but as for tomorrow we MUST change into something better than yesterday. Not all but at least a few.

Nobody can be so perfect. In fact, we don't even know which is perfect. It is so subjective that depends on who evaluate us. If the evaluator is a thief, the evaluation is different based on their expertise & knowledge. If the evaluator is a doctor it will be different. If the evaluator is a lawyer it will lead to other perception. So, in the end who is right & who is wrong? No exact answer will gained.

Well, this is just my thought. You can take it if you agree or you can leave it if you don't like it. It is just my point of view based on what I have experienced.

Okay guys...quite a lot aku membebel ni. I think it is enough for me to remind myself tonight.

Bye all...see ya!



Sunday, 13 September 2015

ERK...GELOJOHNYE...

0 comments
Hi all...kali ni post entry yang kurang senonoh sikit. A bit shame but still nk post. Haha...

Just arrive from work after siap2 change cloth duduk terus kat meja kerja (dining table merangkap semua jenis meja).

Pastu blogwalking kejap n tetba rase nk mengunyah lak. Luckily ada 2 packs Mamee Monster balance dari wife punye last time visit - last two weeks. So dengan rakus daa bukak then the result as shown T.T...huhu...

Tu la blek keje tadi malas nk lunch. Da lapo...huhu...

Okayla guys...before kene marah better do the clean up. FYI...last night wifey cakap ada stalk kat blog. Xtau apa dier tgk hehe...

Bye all...see ya!

8 DAYS A WEEK

0 comments
Hi all...good morning. Hope you guys healthy always. What day is today? What?!!! SUNDAY?! So what am I doing here working? Oh no!!!

Heh! Xyah nk "Oh no!" Sangat la Emiryu oit. Ko tu memang keje 8 hari seminggu! Haha...what to do - demi sesuap nasi.

As for us x kire pn hari apa bedal je. Weekend ke public holiday ke no meaning to us ( tp dalam hati nangis woo). That is why day & date pn lupa kadang2. So wifey please understand this. Your hubby da xtau day & date daa...so if something coming in the future please inform in advance. Tq for understanding dear...kikiki...fuh! Selamat da ngee...

Okayla guys...nk sambung keje. Ni blanje 1 song from The Beatles - 8 days a week (working) - sad.


"Eight Days A Week"

Ooh I need your love babe
Guess you know it's true
Hope you need my love babe
Just like I need you
Hold me, love me, hold me, love me
Ain't got nothing but love babe

Eight days a week
Love you every day girl
Always on my mind
One thing I can say girl
Love you all the time
Hold me, love me, hold me, love me
Ain't got nothing but love babe
Eight days a week

Eight days a week
I love you
Eight days a week
Is not enough to show I care

Ooh I need your love babe
Guess you know it's true
Hope you need my love babe
Just like I need you
Hold me, love me, hold me, love me
Ain't got nothing but love babe
Eight days a week

Eight days a week
I love you
Eight days a week
Is not enough to show I care

Love you every day girl
Always on my mind
One thing I can say girl
Love you all the time
Hold me, love me, hold me, love me
Ain't got nothing but love babe
Eight days a week
Eight days a week
Eight days a week

Bye all...see ya!
Worn out means hardwork??Maybe...

Friday, 11 September 2015

BLOGWALKING? AHHH...I'M STUCK!

0 comments
Hahaha...hi all. Saja je wat tajuk camtu. It's past 2300 Hrs already. Haish...entry belum tulis lg for today.

Since it is Friday night I thought want to have a serious blogwalking. But in the end stuck with ONLY 2 blogs. 2 cute / sweet blogger. Sape tu? Hehe..biarlah rahsia. But something for sure - they're senior in blogging unlike me (newbie) & a gurl ALSO unlike me...hehe.

Being in this blogging world somehow makes me relieve from the sort of "engineering", "technical" thingy that make headache to whoever in the field. I'm really glad I found this new hobby even though it is a bit late to start compare to my age - sweet 27th...kikiki...27th la sangat! Being able to read all sort of writing from travels, foods, personal opinions regardless topics, creative ideas & etc makes me wonder...what have I archived in these past "few" years.

From the writing I can sense the joy on what they are doing. Wow! Good job guys (mostly gurls). You have opened me eyes into something that some I can imagine but too afraid to try. Ya la...most of the technical guys more influence to go to the technical / fact / measured / logical / calculative / etc things which I don't think too good to apply in daily lives. Sometimes thinking too much not good also. And it grows grey hair faster you know! kikiki...ada betul kaaa???

But, a path has been chosen. So live with it...I live with it...but I make my own way. It is not wrong to do both rite? Just require 2x harder. A person who try harder can get a little bit better than a person who try hard. But a person who try hard would be better than a person who never trying. hehe...pepandai je aku cakap. Baru je tepikir time tengah tulis tadi...hehe...

Okayla guys...mata da kelat2 teh-O-ais ni. Esok nak keje (weekend pon keje ka?) Bak kata my brother in law..."Bangla pon cuti weekend dek oii..!"...xpela...itu nasib Bangla huhuhu...

Bye all...see ya!

Wednesday, 9 September 2015

PUSAT REKREASI AIR PANAS ULU LEGONG, BALING, KEDAH

0 comments
Hi all...seems da ramai blogger datang visit my blog so I'm so happy to tell you this story. It has been almost a month ago after my project sail out then I can have a break peacefully without any phone call regarding works. So I'm having this bercuti suka2 with my family.

Since we stayed in Penang, after watching Korean drama, we thought "ermmm...best jugak dapat mandi air panas ni". Kebetulan Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Lengong not so far away from Seberang Jaya. Takes more or less than 1 hour travel.

Actually we plan to stay there. There are hotel / chalet provided. The price also very competitive. But unfortunately all of the chalet / hotel fully booked. So we decided to go there at night time. The fee only RM6 for adult. You can take bath for 24 hours if you want by paying RM6. The ticket valid for 1 whole day.

The facilities there quite okay for me. We arrived there around 9:30 PM. Not so many people so we can conquer the pool. There are various types of pools - and also different in heat. Ada yang panas & ada yang kurang panas or sesuai untuk pengunjung yang xberapa tahan panas. There are for kids also. But I have to remind if you bringing your kids please monitor them closely.

As for me, if you are visiting North area of our county Malaysia, you can spend some of your time visiting there. It is a nice place & without a doubt I will visit again with my family when we have a chance.

 Okay guys...that's all for sharing.

Bye all...see ya!

JOB WELL DONE! THANX TO PEMILIKCINTAHATI...(^.^')

2 comments
Ahhh...hi guys...good job for today. I think it is enough for slow learner like me to learn 1 thing at a time. hehe...

Thanx to pemilikcintahati.blogspot.com for giving me this great idea. Jangan saman ek sebab x minta kebenaran pn curik idea ni..hehe

For those who visit my blog...special thanx from me & please leave your footsteps (URL) in the "LEAVE UR LINK" tab so that I can visit you at any time free - and perhaps can "curik" some great ideas of yours hehe...

Most of the your blog really great & some soooooo sweet to read & see. Thank you for coming here & give opportunity for me to repay the visit. A newbie like me wouldn't grow without all of you "Great Blogger / blog-gist" - xtau betul ke idak bahasa aku ni...paham2 je la ek hehe...

Alrite guys...this entry maybe I specially dedicated to fellow blogger who came visit my blog & give comments. I do really hope we can interact in the near future. I'll improve my writing & topics so that will grow interest for you all to read.

Bye all...see ya!
 

LurveNerd Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template